spinner

Windows 10 AU

22:28 02.08.2016
Windows 10 Anniversary Update

Vážení zákazníci,
Jak jistě většina z Vás ví, před rokem (a dvěma dny abychom byli přesní) vyšel operační systém Windows 10, po roce pro nás Microsoft připravil obrovskou aktualizaci, která nejenže stojí za zmínku, ale dle našeho názoru bude i užitečná.
Pečlivě jsme vývoj této aktualizace sledovali (někteří naši členové jsou přímo členy Insider Preview sekce a tak si na všem smlsnou jako první). Nelenili jsme a rozhodli jsme se během posledních 14 dnů tento update sledovat, testovali jsme jej a na základě těchto testů pro Vás sepsat recenzi a zároveň několik návodů jak zlepšit Vaši práci s novým systémem. Součástí následující recenze tedy budou i odkazy na naši wiki, která bude obsahovat veškeré návody a „vylepšováky“. Hurá na ni!

Windows 10 od svého vydání prošlo radou velkých změn, které nebyly přijaty všemi úplně kladně. Dost z toho se však mění nyní. Microsoft naslouchal při tvorbě této aktualizace zejména vývojářům. Toho si ostatně můžeme i všimnout v changelogu. Proběhlo však mnoho změn pro standardní uživatele. První, markantní novinkou je Windows Hello, tato „utilita“ je novou formou autorizace uživatele. Již není potřeba zadávat heslo nebo PIN na svém zařízení, k zařízení podporující tuto technologii stačí přijít a systém automaticky rozpozná, zda-li jste pověřenou osobou. Údajně tato technologie je schopná rozlišit i dvojčata, ale v našem týmu nikdo dvojče nemá a tak Vám toto tvrzení nemůžeme potvrdit.
Další novinou je pro mnohé tmavé téma aplikací. Tato možnost již byla dostupná za pomoci úprav v registrech, to však nebylo 100% spolehlivé. Nyní je tato možnost plně implementována a funguje na všech aplikacích od Microsoftu. Zlepšení se dočkala i „aplikace“ Nastavení. Bylo rozšířeno o mnoho prvků z Ovládacích panelů, každé položce byla přidána výstižná ikonka a Nastaveni je celkově mnohem svižnější a i stabilnější.
Zlepšení výkonu se dočkal i celý OS. Systém na mnoha zařízeních s dostatečným výkonem běží rychleji, dokonce startuje kratší dobu.
Pokud se vrátíme zpět k aplikacím, můžeme rozhodně zmínit novou aplikaci pro Skype, která byla přepracována do UWP (univerzální appky fungující napříč všemi Microsoft platformami). Dále je zde spousta dalších změn jako Windows Ink (vylepšená forma psaní), zlepšené ovládání, rozšířené možnosti systému, doplňky pro Edge, atd.
Ta největší změna pro vývojáře je však úplně z jiného soudku. Microsoft pracoval na rozšíření a přizpůsobení nástrojů OS zejména pro vývojáře a světe div se, ono se mu to z části i povedlo. Po půl roce od vydání Windows 10, nám do Insideru přibyl build mající Ubuntu (či Ubuntu, nebo Windows Subsystem for Linux) ve Windows! Není již tedy třeba zdlouhavě čekat na port aplikaci z linuxu. Stačí spustit Ubuntu ve Windows 10, stáhnout si za pomoci „apt“ příslušný balíček a je hotovo. Aktivovat celé Ubuntu není vůbec těžké, je to otázka na pár minut. Návod naleznete během zítřejších hodin zde. Je třeba upozornit, že ne vše v konzoli funguje. Toto se týká například sítě, ta je v Ubuntu ve Windows značně omezena a prozatím funguje pouze ping (pro síťaře je toto zatím kompletně k ničemu). Připojení terminálu k internetu je ale funkční a tak instalace balíčků, či užívání „wgetu“ nebo „curlu“ proběhne s nulovým odporem.
Dalším hlavním problémem je nemožnost ponechat Ubuntu běžet na pozadí, ale byli jsme ujištěni, že na tomto MS již pracuje, pouze se toho nedočkáme v Anniversary Updatu. Tato akce Vám možná přijde jako hloupost, problém však nastane, jakmile Vám dojde, že se všechny služby okamžitě ukončí a kvůli této nefunkčnosti Vám nepoběží ani správně "cron“ (pokud byste někdo chtěli něco spouštět při startu).
Dále stojí za zmínku občasné problémy s aplikacemi, ne vždy všechny správně fungují a tak je třeba pohrát si s konfiguračními soubory, kdy budete muset nadeklarovat celému „apachi“ název a IP počítače, jinak se nezbavíte otravného hlášení o nemožnosti přesně určit IP počítače při každém restartu „apache“.
Ukázat jeho funkčnost Vám můžeme i nyní. V Bashi funguje mnoho klasických Linuxových aplikací a příkazů, také je schopen provádět akce se souborovým systémem Windowsů, můžete tedy příkazem „grep“ snadno a rychle projíždět logy ze svých herních serverů, či z jiných aplikací.







S příkazem „grep“ si tedy Bash poradí, dále jste schopni nainstalovat různé „compilery“, latexové prostředí a mnoho dalších věcí.
Za zmínku tedy stojí „gcc“ a „mingw compilery“ (překladače), za pomocí nich můžete překládat aplikace pro Linux (případně windows). S šikovným skriptem si můžete dokonce přeložit aplikace naráz pro obě platformy.







Dále se můžete prokousávat i „gitem“ a dalšími aplikacemi.
Bohužel však, grafická prostředí si nenainstalujete.
Bash bychom určitě neoznačili za hotovou aplikaci/feature, přece jen, je to oficiálně Beta :), je však podle nás na dobré cestě a nejeden programátor či technik jej rád využije.
Celkově můžeme tento update označit za velmi povedený, dost věcí v něm však chybí, můžeme tak jen doufat, že se jich dočkáme v dalším plánovaném updatu v roce 2017.

Vy si ale již nyní můžete Windows 10 s Anniversary Updatem nainstalovat u nás! Neváhejte a zakupte si tedy VPS či VDS.
Rozhodli jsme se Vám také nabídnout 20% akci* na všechny balíčky VDS serverů. Nebudeme Vás však limitovat nutností zakoupit si Windows 10, akce se tedy vztahuje na veškeré OS z naší nabídky, můžete tedy sami porovnat rozdíly v Linux-based systémech a ve Windows 10 s Ubuntu.


S přáním krásného zbytku dne, vedoucí Hicoria

*Akce platí na všechny balíčky, i ty vlastní. Pokud si tedy sestavíte vlastní server pro VDS u nás, obdržíte i na něj 20% slevu.
**Akce platí do 8.8.2016 či do vyprodání místa na disku.

Kontakty

  • Hicoria Hosting s.r.o.
  • Úpická 460, 542 33 Rtyně v Podkrkonoší
  • IČO: 05870313
  • DIČ: CZ05870313
  • E-mail: hicoria@hicoria.com
  • Spisová značka: C 39034 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Něco z našeho blogu

Kontakty

  • Hicoria Hosting s.r.o.
  • Úpická 460, 542 33 Rtyně v Podkrkonoší
  • IČO: 05870313
  • DIČ: CZ05870313
  • E-mail: hicoria@hicoria.com
  • Spisová značka: C 39034 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Kontakty

  • Hicoria Hosting s.r.o.
  • ADRESA: Úpická 460, 542 33 Rtyně v Podkrkonoší, Česká republika
  • IČO: 05870313
  • DIČ: CZ05870313
  • E-mail: hicoria@hicoria.com
  • Spisová značka: C 39034 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Nastavení cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.